Solymosi Péter vezeti a Ferencváros elleni derbit
2013-03-06 11:17 - ujpestfc.hu
A 40 éves játékvezető vezette az emlékezetes 2010-es Szusza Ferenc Stadionban lejátszott rangadót is

Az MLSZ játékvezetői bizottsága  Solymosi Pétert jelölte ki a 2013. március 10-ei, vasárnapi (kezdés: 16:30 óra) Ferencvárosi TC–Újpest FC bajnoki mérkőzés játékvezetőjének. Két asszisztense ifj. Tóth Venczel és Szpisják Zsolt, a tartalék-játékvezető pedig a rutinos Szabó Zsolt lesz.

Solymosi Péter eddig 25 bajnoki mérkőzésünkön működött közre, mérlegünk ezeken a találkozókon: 15 győzelem, 3 döntetlen, 7 vereség, gólkülönbségünk 53:23.

Az 1972. szeptember 6-án, Veszprémben született futballbíró a játékvezetői vizsgát 1995-ben tette le, majd megyéjében különböző labdarúgó osztályokban szerezte meg a szükséges tapasztalatokat. Végigjárva a „szamárlétrát”, ellenőreinek, sportvezetőinek javaslatára 2001-ben került a legmagasabb osztályba, az élvonalbeli játékvezetők tagjai közé. Az NB I-ben 2002. április 10-én, az MTK Hungária–Matáv FC Sopron mérkőzésen debütált. 2006-ban és 2007-ben az MLSZ által alapított Hertzka Pál-díjat (az Év Játékvezetője díjat) érdemelte ki. Az Újpestnek 2002. május 11-én vezetett először bajnoki mérkőzést – ez volt Solymosi második NB I-es meccse vezetőbíróként –, ezen a találkozón csapatunk hazai pályán 2-1-es vereséget szenvedett a Dunaferrtől.

Az előző két szezonban hat alkalommal „futottunk össze” a veszprémi játékvezetővel, mérlegünk az elmúlt évekből két győzelem, egy döntetlen, három vereség.

A 2010/2011-es szezonban Solymosi Péter vezette a szeptember 11-én megrendezett Ferencváros elleni találkozónkat, amelyen azóta is emlékezetes, 6-0-ás sikert arattunk a zöld-fehérek ellen.

Ezután nem igazán szerepeltünk jól a rutinos bíró közreműködése mellett, hiszen az említett szezonban a derbi után Kecskeméten vereséget szenvedtünk, a siófokiak ellen pedig döntetlent játszottunk, amikor ő fújta a sípot.

2011/2012-ben is három mérkőzést fújt csapatunknak Solymosi: ősszel Győrben, tavasszal pedig Diósgyőrben egyaránt 1-0-ás vereséget szenvedtünk, de április 28-án, a Szusza Ferenc Stadionban 2-0-ra legyőztük a Vasast, Lipták Zoltán és Dusan Vasziljevics góljával.

Az aktuális kiírásban is már kétszer találkoztunk Solymosi Péterrel.

A 40 éves játékvezető a 9. fordulóban rendezett PMFC-Matias elleni meccsünkön fújta a sípot. A Mecsekalján hamar hátrányba kerültünk, de végül Simon Krisztián, Kabát Péter és Dusan Vasziljevics góljaival elhoztuk idegenből a három pontot. Az összecsapáson Solymosinak nem kellett sokszor fegyelmeznie a játékosokat. Pécsi oldalról mindössze Akassou, csapatunkból pedig Antón és Sztaniszavljevics kapott sárga lapot a szeptemberi mérkőzésen. 

A második találkozón 2012. november 25-én hazai pályán a DVTK ellen került sor, ahol a később megsérülő Bruno Moraes góljára Tisza Tibor tudott válaszolni, így 1-1 lett a találkozó vége.