#14 Diallo Alassane
Születési idő 1995. 02. 19.
A 108. Újpest FC - MOL Vidi FC összecsapás következik
2019. április 12. - ujpestfc.hu
Szombaton a fehérvári csapathoz látogatunk a bajnokság 28. fordulójában.

Az eddigi 107 találkozón 39 Újpest győzelem, 23 döntetlen, valamint 45 fehérvári siker született, az összesített gólkülönbség 157-162 a Mol Vidi FC javára (jegyvásárlással kapcsolatos információk ITT).

Első alkalommal, több mint 45 évvel ezelőtt, 1968. június 22-én játszottunk bajnoki mérkőzést a Videotonnal. A premier számunkra maradt kellemes emlék, hiszen saját pályájukon 6-2-re vertük a piros-kékeket. Még ebben az évben a Megyeri úton is bemutatkozott az újonc vidéki gárda, ám itt sem volt kegyelem: Fazekas három, továbbá Dunai II, Bene és Zámbó egy-egy góljával 6-1-es vereséget mértünk ellenfelünkre.

Érdekesség, hogy  az idegenbeli mérlegünk negatív a fehérváriakkal szemben, ami a ’80-as és ’90-es évek sikertelen szereplésének „köszönhető”, amely időszakban csak egyetlen győzelmet arattunk a Sóstói Stadionban: 1986-ban 1-0-ra diadalmaskodtunk Steidl Sándor góljával. Ennek ellenére az utolsó bajnoki címünket éppen Fehérváron ünnepeltük, mégpedig 1998-ban, amikor Goran Kopunovics góljával 1-1-es döntetlent értünk el, ez az eredmény pedig azt jelentette, hogy csapatunk megszerezte 20. bajnoki elsőségét.

A 2009/2010-es szezonban hazai pályán, 2009. november 6-án fogadtuk a fehérváriakat, amikor küzdelmes mérkőzésen, Nagy Dániel találatával a Videoton győzött 1-0-ra a Szusza Ferenc Stadionban. A tavaszi visszavágóra a bajnokság 29. fordulójában került sor, amikor a Sóstói Stadionban 1-1-es döntetlent játszott egymással a két együttes. Akkor a Videoton Elek Ákos góljával már a 3. percben megszerezte a vezetést a hazaiaknak egy szöglet utáni fejesből, de a 73. percben Dusan Vasziljevics – szintén fejjel – egyenlíteni tudott.

A 2010/2011-es szezon őszi mérkőzésén csapatunk 1-0-s vereséget szenvedett Székesfehérváron az NB I 15. fordulójában. Kiegyenlített játékot hozott a mérkőzés, az első félidőben az Újpest FC előtt több helyzet is adódott, de nem sikerült bevennünk Bozsovics kapuját. A második félidőben szintén stabil játékot mutatott a csapat, de a 77. percben Nikolics megszerezte a vezetést a Videotonnak, és mint később kiderült, ez volt az egyetlen találat a mérkőzésen. 

A szezon utolsó fordulójában a Szusza Ferenc Stadionban fogadtuk a Videotont. Ahjupera már a mérkőzés 13. percében beállította az 1-0-s végeredményt, miután Mitrovics passzolgatott Balogh Balázzsal, aki váratlanul betört egyedül a tizenhatoson belülre, és kipasszolta a labdát a tőle balra álló észt válogatott csatárhoz, aki ziccerben nem hibázott, és ballal 8 méterről a kapu közepébe lőtt.

A 2011/2012-es szezon őszi mérkőzésén Balajcza Szabolcsnak köszönhetően a 79. percig még gól nélküli döntetlen volt az állás úgy, hogy az 52. percben Mihajlovicsot Fábián Mihály játékvezető kiállította. A találkozó utolsó tíz percében már nem bírtunk a hazaiakkal, 3-0-s vereséget szenvedtünk Székesfehérváron. A visszavágón, május 27-én egészen a 88. percig 0-0 volt az állás, ezt követően azonban a csereként beállt Milan Perics duplázni tudott.

A 2012/2013-as szezon 2. fordulójában, augusztus 5-én találkozott egymással a két csapat. A találkozón Vinicius, Kabát Péter és Szolnoki Roland is a kiállítás sorsára jutott, gólt viszont Torghelle Sándor szerzett fejjel, így 1-0-ra a vendégek győztek a Szusza Ferenc Stadionban. A mérkőzés mégis emlékezetes maradhatott szurkolóinknak is, hiszen a stadionban elhelyezett kivetítőn együtt ünnepelhettük az UTE tornászának, Berki Krisztiánnak olimpiai bajnoki címét. A visszavágóra decemberben került sor, akkor csapatunk vezető gólját Remili Mohamed szerezte, azonban Renato Neto a Videotonból egyenlített tudott, és a csapatok megosztoztak a pontokon.

A két csapat 2013/2014-es szezon őszi összecsapásán Pierre-Yves Ngawa kiállítása után nem volt esélyünk pontot szerezni, a Sóstói Stadionban 3-0-ra nyertek a házigazdák.

A visszavágóra április 19-én került sor a Megyeri úton. Az első félidőben nem esett találat, azonban a második játékrész elején Zé Luís két gyors találatával eldöntötte a mérkőzést a vendégek javára. Kabát Péter a 81. percben még szépített, de több gól már nem született az összecsapáson.

A 2014/2015-ös szezonban szeptember 14-én találkozott először egymással a két csapat. A mérkőzés 38. percében Juhász Roland találatával szerzett vezetést a hazai pályán játszó Videoton. Nemanja Nikolics az 51. percben megduplázta az előnyt. Csapatunk sajnos szépítő találatot sem tudott szerezni, így a vége 2-0-s Videoton győzelem lett.

Majd április 5-én hazai pályán sem sikerült visszavágni a fehérváriaknak. A mérkőzés 37. percében Filipe Oliveira szerzett vezetést a vendégeknek, és ez az egyetlen találat döntött a három pont sorsáról.

A 2015/2016-os szezon első mérkőzésén a Videoton 3-0-s győzelmet aratott. A gólszerzők: Gyurcsó 58’, 86’, Kovács 90’.

A visszavágón az első félidő kiegyenlített játékot hozott. A második játékrész 69. percében Hazard szerezte meg csapatunk számára a vezető gólt. A fennmaradó 21 percben mindkét oldalon voltak még helyzetek, de az eredmény nem változott, így februárban itthon tudtuk tartani a 3 pontot.

A harmadik találkozásunk alkalmával a Videoton megismételte az első összecsapás eredményét, és 0-3-ra győzött a Szusza Ferenc Stadionban. Gólszerzők: Nego 55”, Tischler 76’, Juhász 93’

A 2016/2017-es szezon első összecsapásán az Illovszky Rudolf Stadionban fogadtuk a fehérváriak csapatát. Az őszi pontvadászat egyik legizgalmasabb mérkőzésén sajnos 4-3-as vereséget szenvedtünk.

A 2016/2017-es bajnoki idény második összecsapására Felcsúton, a Pancho Arénában került sor. A mérkőzés jól kezdődött, Perovic fejesével megszereztük a vezetést, de utána már nem alakultak kedvezően a dolgok. Diarra kiállítását követően végleg megpecsételődött a sorsunk, és 5-1-re kaptunk ki a fehérváriak csapatától.

A harmadik mérkőzés 14. percében egykori játékosunk, Loic Nego szerezte meg a vezetést a Videoton számára a Megyeri úton. Két perccel később Stopira is eredményes tudott lenni, valamint a 28. percben Souleymane Diarrát ismét kiállították csapatunkból. Még a félidő vége előtt a vendégektől Marko Scepovic talált be a kapunkba. A második játékrész nem hozott gól, így együttesünk hazai pályán ismét vereséget szenvedett szerdai ellenfelétől.

A 2017/2018-as idény első bajnokija igen bosszantóra sikeredett. Nagy Dániel hetedik és hetvenedik percben szerzett góljaival 2-0-s előnyre tettünk szert a fehérváriak felcsúti, ideiglenes otthonában, de a végén mégsem örülhettünk maradéktalanul. Marko Scepovic a nyolcvanhatodik percben szépített, majd Anel Hadzic a nyolcvannyolcadikban egalizált, így megosztoztunk a pontokon.

A 2017/2018-as szezon második Videoton elleni mérkőzése igen parázs hangulatúra sikeredett. Talán ez annak is köszönhető volt, hogy az összecsapás 5. percében már 0-2-re a fehérváriak vezettek a Szusza Ferenc Stadionban. A második félidőben Branko Pauljevic és Tischler Patrik góljaival sikerült kiegyenlítenünk, majd a meccs végén még büntetőhöz is jutottunk. Mivel a szabályosan megítélt tizenegyest 9-es számú játékosunk kihagyta, ezért döntetlennel ért véget a találkozó.

A tavalyi idény utolsó bajnoki párharcára Felcsúton került sor áprilisban. A találkozóról sajnos nincs túl sok szép emlékünk, a fehérváriak S. Scepovic, Huszti és Nego góljaival 3-0-ra nyertek ellenünk a 25. fordulóban.

Az idei kiírásban eredetileg augusztusban találkoztunk volna először a Mol Vidi FC-vel, azonban a mérkőzést végül november 21-én játszottuk le szombati ellenfelünkkel az új stadionjuk avatóján. A meccs nem alakult jól a számunkra, 1-0-s vereséget szenvedtünk Székesfehérváron.

A következő összecsapás december 8-án került megrendezésre a Szusza Ferenc Stadionban. A találkozó 25. percében Fiola adta volna haza Kovácsik kapusnak a labdát, ám Novothny résen volt és elcsípte a játékszert, amit végül a kapuba lőtt. Hét perccel később Obinna indult meg a vendégek kapuja felé, aki nem hibázott és megszerezte csapatunk második találatát. Bár lehetőség mindkét gárdának adódott, több gól nem született, így maradt a 2-0-s eredmény és vele együtt az újpesti győzelem.

#14

Diallo

Alassane

#14 Diallo Alassane